| 19 november 2021

Vergroot het onderscheidend vermogen met content marketing

Om je bedrijf onder de aandacht te brengen bij je doelgroep zul je de kans moeten vergroten dat zij jouw content zien, dat het resoneert en dat zij worden geactiveerd. Vaak wordt de marketingcommunicatie-afdeling gebriefd op een contentcampagne voor een product of dienst, die te snel en te ondoordacht moet worden uitgevoerd. Waarbij de geformuleerde strategische pijlers niet in ogenschouw worden genomen. En de onderscheidende belofte niet sterk genoeg is of te algemeen om bij de verschillende doelgroepen tractie te krijgen. De marketeer zal zich altijd bewust moeten zijn van de volgende vier statements. 

1. Content moet bijdragen aan jouw bedrijfsdoel
Dit betekent dat de (digitale) strategie ontwikkeld moet worden om met de inzicht van on-en offline middelen een bedrijfsdoel te bereiken op basis van diepgaande klantinzichten. Als er geen bedrijfsdoel is, dan moet er gestart worden met het formuleren van dit doel. Op basis van de gewenste positionering zal dit doel met content marketing zijn dat jouw bedrijf een autoriteit wil worden op een specifiek gebied. 

2. Meerdere beloftes vergroten het effect 
Segmentatie en gepersonaliseerde communicatie loont. Alle goede marketingstrategieën zijn gebaseerd op een scherpe segmentatie, targeting en positionering. Het is echt het nulpunt om verschillende segmenten in de markt te ontdekken en je te richten op een aantal specifieke segmenten waaraan het aanbod kan voldoen. Vervolgens positioneer je het aanbod zo dat de doelmarkt het onderscheidende aanbod en bijpassende imago van het bedrijf erkent. Marketingcampagnes afgestemd op de behoeftes van jouw specifieke doelgroepen activeren beter dan te algemeen geformuleerde voordelen voor iedereen. Een diepgaande doelgroep analyse is dus noodzakelijk om te komen tot specifiekere beloftes. Het succes van een marketingcampagne hangt natuurlijk sterk af van de vorm en de inhoud van de content. De tone of voice en kanalen dienen nauw afgestemd te worden op de marketingsegmenten. 

3. Bepaal jouw Sweet Spot
Het business framework van See-Think-Do-Care, ontwikkeld door Avaniash Kaushik van Google, is een effectief hulpmiddel voor het creëren van een content strategie. Met het STDC-model kunnen de behoeften van een klant geïdentificeerd worden en geïmplementeerd worden in de contentmarketing. Het model gaat ervan uit dat verschillende klanten, verschillende routes lopen. Uitgangspunt is dat de juiste boodschap, op het juiste moment, bij de juiste klant gebracht wordt. Het klantgedrag is hierbij leidend. Op basis van hun problemen en behoeften kan ontdekt worden op welk soort content de markt zit te wachten. De content dient op de Sweet Spot te staan. De Sweet Spot is de kruising van een kennis- of vaardigheidsgebied en een passie punt. Waar zoekt jouw beoogde publiek naar in relatie tot de positionering en hoe kan je daar het verschil maken.

4.  Ontvouw je brand story
Door middel van brand storytelling kun je gebruik maken van nieuwe distributieplatforms om persoonlijke en unieke consumenten ervaringen te creëren. Door het toepassen van de techniek ‘transmedia storytelling’ kunnen verhalen zich op meerdere mediaplatformen ontvouwen. Waar je het verhaal verspreidt is een belangrijke overweging. Deze mix aan mediacampagnes wordt gevoerd om persoonlijke en unieke klantervaringen te creëren, en in het bijzonder het aantrekken van enthousiaste fan participatie. De unieke (referentie) verhalen distribueren en inspelen op het kostenaspect staan. Met als doel dat de beoogde doelgroep op jouw merk landt en vanuit daar activatie plaatsvindt.

Een marketing automation oplossing in combinatie met het Customer Relation Management systeem kan een efficiëntere inzet van media en de mogelijkheid tot personalisatie op schaal realiseren. Hierdoor kunnen hoogwaardige leads gegenereerd worden met de juiste gedragsgerichte targeting en personalisatie van de inhoud. Lees hier meer over in mijn artikel: ‘wapen je business door de inzet van marketing technologieën’.  

not just think kan jouw bedrijf helpen met een effectieve content marketing strategie.